Ook hardwerkende boeren kunnen last hebben van overgewicht. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien worden iet alle spiergroepen aangesproken tijden de fysieke inspanning of misschien heeft u een verkeerd eetpatroon. Maar om bij het begin te beginnen: hoe weet u nou of die paar kilo teveel erg zijn of niet? Wat een gezond gewicht is, verschilt namelijk per persoon. U bepaalt het eenvoudig met uw BMI, buikomvang of vetpercentage. Iedere manier geeft een indicatie vand e mate van overgewicht en samen geven ze het beste beeld.

Globale indicatie: Buikomvang meten

Het meest eenvoudigs is kijken naar uw buikomvang. Met een meetlint weet u snel of u een gezond gewicht hebt of niet. In de buikholte zit veel vet. Dit beschermt en isoleert onze organen. Maar te veel vet in de buikholte is niet goed. Dit verhoogt namelijk het risico op hart- en vaatziekten. Meet daarom regelmatig uw buikomvang. Dit is de juiste manier:

  1. Pak een meetlint en ontbloot het bovenlichaam.
  2. Ga ontspannen rechtop staan met de voeten op heupbreedte
  3. Voel waar de onderste rib en bovenkant van het heupbot zitten. U meet precies in het midden hiervan. Vaak is dit net boven de navel.
  4. Adem rustig uit, houd de adem even vast en trek het meetlint zachtjes aan. Niet te strak. Kijk wat het meetlint aangeeft.
Buikomvang vrouw Buikomvang man
Ondergewicht < 68 cm < 79 cm
Gezond gewicht 68 – 80 cm 79 – 94 cm
Overgewicht 80 – 88 cm 94 – 102 cm
Zwaar overgewicht > 88 cm > 102 cm

 

BMI berekenen

De Body Mass Index (BMI) geeft aan hoe uw gewicht zich verhoudt tot uw lengte. U berekent het eenvoudig zelf.

  1. Neem uw gewicht in kilo’s

    Bijvoorbeeld 80 kilo

  2. Bereken uw lengte x uw lengte

    Bijvoorbeeld 1,75 meter x 1,75 meter = 3,062

  3. Bereken uw BMI

    Deel uw gewicht door het getal dat u bij stap 2 berekend hebt. In dit voorbeeld 80 ÷ 3,0625 = 26 (dit getal is de BMI)

In dit voorbeeld is de BMI 26. Wat zegt dat? De persoon in het voorbeeld heeft licht overgewicht.

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft de volgende indeling voor volwassen Europeanen. Deze geldt voor mannen én vrouwen.

BMI 18 – 69 jaar BMI vanaf 70 jaar
 Ondergewicht  lager dan 18,5  lager dan 22
 Gezond gewicht  18,5 tot 25  22 tot 28
 Overgewicht  25 tot 30  28 tot 30
 Ernstig overgewicht  meer dan 30  meer dan 30

 

Vetpercentage berekenen

Vet is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. We hebben het nodig voor de opbouw van cellen en de opname van vitamine A, D en E . Onmisbaar dus. Ons lichaam slaat ook vet op. Het is onze energiereserve, houdt ons warm en beschermt onze organen.

Helaas is er ook een keerzijde. Te veel vet verhoogt het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en diabetes type 2 (suikerziekte). Daarom is het goed om grip te houden op het vetpercentage in uw lichaam.

Er zijn verschillende manieren om het vetpercentage te meten, bijvoorbeeld met een huidplooimeter of een speciale weegschaal.

Huidplooimeting

Met een huidplooimeting meet u de dikte van de huidplooi op minimaal 3 verschillende plekken op uw lichaam. Deze meting is best lastig. Laat het daarom doen door iemand die hierin gespecialiseerd is, bijvoorbeeld een gewichtsconsulent.

Digitale weegschaal

Wilt u regelmatig thuis uw vetpercentage meten? Dan is een weegschaal met vetpercentagemeter een uitkomst.

Het vetpercentage is de hoeveelheid lichaamsvet in verhouding tot het lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 7% tot 25% en voor vrouwen 21% tot 36%. Vrouwen hebben namelijk meer borstweefsel en leggen vetreserves aan voor een eventuele zwangerschap. Ook leeftijd speelt een rol.

Leeftijd Mannen Vrouwen
 20 – 39 jaar  7% – 20%  21% – 33%
 40 – 59 jaar  10% – 22%  23% – 34%
 > 60 jaar  12% – 25%  24% – 36%

 

Waarom is een gezond gewicht belangrijk?

Een gezond gewicht heeft veel voordelen. U hebt meer energie, een betere weerstand en zit lekkerder in uw vel. Bovendien loopt u minder risico op verschillende ziektes en aandoeningen als een hoge bloeddruk, diabetes en verschillende vormen van kanker.

Voorkomen is beter dan genezen. Mensen met een gezond BMI lopen minder risico op bepaalde ziektes of aandoeningen. Denk bij overgewicht bijvoorbeeld aan diabetes type 2 (suikerziekte) of hart- en vaatziekten. Maar ook ondergewicht heeft gevolgen voor de gezondheid. Bijvoorbeeld een tekort aan voedingsstoffen of een verminderd afweersysteem.

 

Moeite met afvallen? Vraag hulp

Wilt u graag afvallen, maar lukt het niet? Afvallen kan erg lastig zijn. We helpen u graag op weg met praktische tips. En veel zorgverzekeraars, zoals CZ,  bieden persoonlijke begeleiding aan in het zorgpakket.Als verzekerde bij CZ krijgt u toegang tot het gratis FitzMe portal en de app. Hier vindt u alle informatie en modules over een gezond gewicht. En deze vergoedingen zijn beschikbaar voor een gezonde leefstijl:

  • Een diëtist geeft aangepast voedingsadvies bij aandoeningen zoals diabetes of voedselallergie. > Dieetadvies
  • Krijg verschillende cursussen vergoed via de aanvullende verzekering, bijvoorbeeld een EHBO-cursus of voedingscursus bij darmklachten. > Gezondheidscursussen
  • Voedingsadvies en begeleiding bij gewichtscontrole, vergoed uit de aanvullende verzekering. > Voedingsadvies

Meer weten?

Lees meer over Overgewicht en werk, dit zijn de risisco’s.