Het duurt soms een eeuwigheid voor je in slaap valt. Of je word halverwege de nacht wakker en je blijft maar woelen terwijl het al licht begint te worden. Je pikeert over van alles en nog wat en de volgende ochtend ben je nog lang niet uitgerust. En ‘s avonds stap je uitgeput weer in bed. Zo raak je steeds verder in een kringetje van weinig slaap en steeds meer vermoeidheid. Herkenbaar?

In een gezondheidsonderzoek van LTO Arbeidskracht onder 950 boeren kwam naar voren dat veel agrarisch ondernemers kampen met slaapproblemen. Niet alleen is het werk vaak fysiek zwaar maar ook de psychische last van het ondernemersleven valt soms niet mee. Slaapproblemen kunnen dan het gevolg zijn. Maar liefst 15% van de mensen slaapt chronisch slecht. Veel mensen hebben gelukkig al baat bij een paar eenvoudige tips. Dus hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

Tip 1 – Een goed bed is het halve werk
Een ruim bed, een goede matras en schoon beddengoed kunnen het slapen verbeteren. Een opgeruimde en goed geventileerde slaapkamer helpt ook. Liefst zo donker mogelijk en zo min mogelijk storende geluiden (gebruik eventueel oordopjes). Zorg dat je het niet te warm of niet te koud hebt (koude voeten werken niet mee).

Tip 2 – Doe niks
Doe het laatste uur voor het slapen gaan geen dingen op beeldschermen, zoals de administratie of tv kijken. Bouw de dag bewust af. Hoe ouder je bent, hoe rustiger je de dag moet afbouwen qua geestelijke en fysieke inspanning. Eet en drink vlak voor het slapen gaan niks meer. Sommige mensen hebben echt last van cafeïne (zit ook in zwarte thee), maar anderen niet… dit is genetisch bepaald. Probeer uit wat voor jou werkt.

Tip 3 – Tel schaapjes
Dat klinkt een beetje flauw maar het idee is om je gedachten af te leiden van de dagelijkse sores. Gebruik het alfabet als leidraad. Bedenk hoeveel plaatsen met een ‘A’ je kent in Nederland. Of bijvoorbeeld welke dieren je kunt bedenken met een ‘A’. Tegen de tijd dat je bij de ‘D’ bent slaap je waarschijnlijk al.

Tip 4 – Niet bij de tijd
Kijk niet steeds op de klok, want dan denk je alleen maar hoe lang je nog hebt en neemt de stress toe dat je weer niet genoeg slaap krijgt. Een blik op het verlichte scherm van je telefoon is ook geen goed idee, want door het licht krijgen je hersenen het seintje dat ze wakker moeten worden.

Tip 5 – Houd vast aan het ritme
Ga elke avond op dezelfde tijd naar bed. Vroeg naar bed gaan heeft vaak geen zin als u al in een vicieuze cirkel zit van moeilijk slapen. Doe liever geen dutjes overdag. Kom je de dag anders niet door pak dan maximaal 20 minuten.

Nog steeds niet in slaap?
Heb je alles al geprobeerd en blijf je slecht slapen? Dan is goed om te kijken waar je slaapproblemen vandaan komen. Je eigen huisarts kan je doorverwijzen naar een van de gespecialiseerde slaapcentra in Nederland. Zij onderzoeken waar de slaapproblemen vandaan komen (fysiek of psychisch) en kunnen je verder helpen.