Wat is de overgang, hoe herken je de klachten die er bij horen? En wat voor gevolgen heeft de overgang op je lichaam? En wat doet het mentaal met je?

Wat gebeurt er tijdens de overgang?
De hoeveelheid oestrogeen van een vrouw begint al rond het 35e levensjaar te dalen. De overgang begint al ruim vóór de menopauze (een jaar na de laatste menstruatie), zo rond de 40 – 45 jaar. Dat is misschien al eerder dan je dacht. Je merkt dat ook niet gelijk. Bovendien heeft 30% van de vrouwen sowieso nauwelijks klachten. Tegen je 50e raken de eitjes op en daardoor vermindert de productie van het hormoon oestrogeen en verandert ook je hormoonspiegel. Dat is wennen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar. Ben je rond de 45 jaar? Dan zit je zeer waarschijnlijk in de overgang, of je er nu wat van merkt of niet. Het kan ook gewoon nog zo zijn dat je menstrueert.  Als je (vage) klachten hebt, is het goed om hiermee naar de huisarts te gaan. Ook als de klachten niet zo hinderlijk zijn.

De klachten komen in fases
De overgang kent wel zeventig klachten. Iedere vrouw kampt met andere symptomen, en ook de mate waarin deze optreden is voor iedereen anders. Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft dermate ernstige klachten dat ze hulp nodig hebben. Daar staat tegenover dat 1 op de 5 vrouwen geen enkele klacht heeft en ook heeft 1 op de 5 er nauwelijks last van.

In het begin van de overgang ervaren de meeste vrouwen vaak: opgeblazen gevoel, gespannen borsten, onregelmatige of hevige menstruatie, moeheid, kort lontje of een onbestemd gevoel. Net voor de menopauze (gemiddeld rond de 50 jaar) worden de klachten erger en ervaren veel vrouwen opvliegers, heftige bloedingen, onregelmatige ongesteldheid, moeheid, last van gewrichts- en spierpijn. Ook mentaal kun je klachten ervaren zoals het genoemde korte lontje maar ook een down gevoel, zichzelf niet herkennen en depressieve gevoelens. De symptomen na de menopauze kenmerken zich door: opvliegers, droge slijmvliezen, urineverlies, moeheid, last van spieren en gewrichten, stemmingswisselingen, down zijn en verminderd libido.

Andere symptomen die vrouwen ook ervaren gedurende de overgang zijn: nachtelijke transpiratie, tintelende benen, trage stofwisseling, insomnia, gewichtstoename, hoofdpijn of migraine, concentratie-, geheugenverlies, huilbuien, prikkelbaarheid, angst- en paniekaanvallen. Tijdens de overgang maken de eierstokken steeds minder oestrogeen aan. Omdat oestrogeen óók een beschermende functie heeft, word je kwetsbaarder voor hart- en vaatziekten en botontkalking. Laat dus regelmatig je bloeddruk en je cholesterol meten. Ook is het zinvol om je leefstijl af te stemmen op deze nieuwe fase: beweeg genoeg, eet minder en gezond, stop met roken en zoek ontspanning.

Opvliegers
Ongeveer 80% van de vrouwen met klachten krijgt te maken met de bekende opvliegers. Je krijgt het ineens heel warm tot het klamme zweet je uitbreekt en je krijgt misschien rode vlekken in je gezicht en hals en op je borst. Niet zo prettig natuurlijk. De oorzaak zit in je hersenen die moeite hebben om de temperatuur van je lichaam goed te regelen, waarschijnlijk door schommelingen in de hormoonbalans.

Voor tips bij opvliegers en andere klachten bekijk: 5 tips bij overgangsklachten