De tweede week van april wordt de ‘Week van de Overgang’ georganiseerd, omdat er nog altijd veel vragen zijn en er niet veel over gepraat wordt. Iedereen heeft namelijk weleens wat gehoord over de overgang, maar wat houdt het nou precies in? Wanneer raak je in de overgang, hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

Op een gegeven moment – meestal rond het vijftigste levensjaar – hebben de eierstokken hebben geen eitjes meer om af te geven. De menstruatie stopt en de menopauze begint: de vruchtbare levensfase wordt afgesloten. De periode rondom de menopauze wordt dan ‘de overgang’ genoemd. Vanaf 35 jaar kan je hormoonhuishouding al veranderen doordat de aanmaak van oestrogenen en progestagenen gaan dalen.

Bij veel vrouwen beginnen tussen de 40 en 45 jaar al klachten die horen bij de overgang. Een derde van de vrouwen krijgt overigens helemaal geen klachten. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar, maar dat verschilt van vrouw tot vrouw.

Verrassende gevolgen
Behalve de bekend opvliegers zijn er ook andere veranderingen die veel vrouwen waarnemen. Zo heeft de overgang invloed op je reuk en smaak. Het kan zijn dat je beter gaat ruiken en proeven. Hierdoor kunnen geuren of gerechten je ineens tegen staan of je vindt dingen ineens lekker die je nooit hebt gelust. Wat je ook niet vaak hoort is dat de overgang je stem kan veranderen. Zo krijgen veel vrouwen een lagere stem doordat de stembanden minder soepel worden door de veranderde hormoonhuishouding. Lees ook: Hoe herken je overgangsklachten?

Heb je vragen over de overgang?

Hoewel de huisarts bij klachten tijdens de overgang vaak het eerste aanspreekpunt is, kan een overgangsconsulent(e) voor veel vrouwen toch een fijne, aanvullende steun in de rug zijn. Een overgangsconsulent(e) kan meer tijd ter beschikking stellen dan de huisarts en vrouwen intensiever begeleiden tijdens de overgang. Zo kan er tijdens een consult advies geven worden over de leefwijze waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar voeding, kleding en beweging. Ook kan een consulent(e) uitleg geven over verschillende (natuurlijke) behandelingsmethoden. Uiteindelijk heeft iedere overgangsconsulent(e) zijn/haar eigen aanpak en behandelingsmethoden. Veel zorgverzekeraars vergoeden een gesprek met de overgangsconsulente. Vraag hiernaar bij je verzekering.

In het kader van de vergoeding is het volgende belangrijk:

  • De overgangsconsulent(e) is aangesloten bij een vereniging of beroepsorganisatie, zoals de Care for Women.nl, de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) of een alternatieve beroepsvereniging, zoals de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde (MBOG). Iedere zorgverzekeraar erkent vaak meerdere verenigingen/organisaties.
  • Een verwijzing van een arts is bijna nooit vereist.
  • Het eigen risico zal niet worden aangesproken als vergoeding plaatsvindt via de aanvullende verzekering.