Niemand had het door
‘Het begon met vergeetachtigheid en kleine ongelukjes’, vertelt Sylvia aan zorgverzekeraar CZ. Toch had niemand door dat haar moeder dementie had. ‘Mantelzorg overkomt je’, zegt ze. Ze begon steeds meer te vergeten. Haar hartmedicijnen, bijvoorbeeld. Moest ze opeens met spoed naar het ziekenhuis. En toch: ‘Niemand van ons had door dat ons mam dementie heeft’, zegt Sylvia. Bij de geriater hoort ze het: ‘Precies de diagnose hoorde die ik niet wilde horen: Alzheimer’.
Dus zorgt ze nu voor haar moeder. Dat is soms zwaar. Het geregel, het uitvinden hoe de ziekte werkt, maar vooral het continue gepieker en het beetje bij beetje afscheid nemen van de moeder die ze was. ‘Zorg dat ik er netjes bij blijf lopen’, zei moeder onlangs tegen haar. En dat doet ze. Maar ze wordt er wel vaak verdrietig van.

Mooie momenten
Mooie momenten zijn er natuurlijk ook. Ze was altijd een vrolijke, opgeruimde vrouw. En soms is die vrouw weer helemaal terug. ‘Ons mam vindt het vooral grappig als er iets misgaat’, zegt Sylvia. Een bord uit de handen laten vallen, koffie zetten maar vergeten het kopje onder het koffiezetapparaat te plaatsen – dat soort ongelukjes. En die gebeuren steeds vaker. ‘Oh jongens, jullie krijgen nog wat te stellen met mij’, kondigde ze laatst al lachend aan.

Dementie herkennen
Zorgen voor iemand met dementie kan zwaar zijn. En de zorg die iemand met dementie nodig heeft verandert in de loop der tijd. Maak jij je ook zorgen over de vergeetachtigheid van een naaste? En vermoed je dat er méér aan de hand is? Misschien is onlangs bekend geworden dat een van je familieleden lijdt aan dementie. Ook dan komen er weer veel vragen over hoe je omgaat en zorgt voor iemand met dementie. Onze partner CZ heeft een aantal seminars online gezet met praktische tips van geriaters, mantelzorgers en casemanagers dementie.

In onderstaand seminar geven experts advies over hoe je je zorgen bespreekbaar maakt en duidelijkheid krijgt.

Meer informatie over dementie vind je op dementie.nl