Een rustige, prettige slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Licht, geluid spelen hierbij een belangrijke rol net als ventilatie en temperatuur. Sommige mensen slapen overal. Op de tractor, op een stoel voor het huis of op de bank voor de tv. Anderen kunnen juist nergens hun draai vinden, zelfs niet in hun eigen bed. Dat kan dus aan de kamer liggen… Hieronder lees je waar je op moet letten.

Licht
Te veel licht geeft onrust. Het zit in onze natuur om te willen slapen als het donker is. Dat komt omdat het invallen van het duister je lichaam een seintje geeft om melatonine aan te maken. Melatonine is een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Om een goed dag en nachtritme te creëren is het dus belangrijk om te zorgen voor goed verduisterende gordijnen. Wat ook bijdraagt aan je nachtrust is om niet meer op je mobiel te zitten of tv te kijken vlak voor je gaat slapen. Dit licht geeft je lichaam het idee dat het nog dag is.

Geluid
Als je slecht slaapt ben je vaak extra gevoelig voor geluid. Zorg er daarom voor dat je in een zo rustig mogelijke omgeving ligt. Geen klapperend raam, klaterende fontein of tikkende wekker. Sommige mensen hebben wel baat bij een eentonig geluid, zoals een rustgevend gebrom van de koelkast. Je kunt ook apps downloaden met daarop rustige muziek of zachte natuurgeluiden zoals het getjilp van krekels of het ruisen van de zee. Heb je liever helemaal geen geluid gebruik dan oordopjes.

Temperatuur
Zorg ervoor dat het koel is op je slaapkamer maar te koud niet de bedoeling. Heb je het koud ’s nachts dan kan dat de reden zijn dat je vaak wakker wordt. Soms heb je zelf niet eens door dat je bijvoorbeeld koude voeten hebt. Check daarom of je lijf niet heel koud aanvoelt als je wakker wordt.
Te warm is natuurlijk ook geen goed idee. Voor de meeste mensen is tussen de 16°C en de 18°C het prettigst. Daarnaast is een goede ventilatie belangrijk. Dus een raampje open voor de frisse lucht is prima, maar pas wel op met tocht. De luchtvochtigheid van je slaapkamer zou tussen de 60 en 80 % moeten liggen om lekker te kunnen slapen.