Iedereen weet het: slapen is goed voor je gezondheid. Maar waarom eigenlijk?

Minder kans op ongelukken
Goed slapen is bevorderlijk voor fysieke prestaties. Als je de hele dag in touw bent zorgt voldoende slaap er voor dat je voldoende kracht hebt en dat je reactietijd en nauwkeurigheid optimaal blijft. Je bent dus alerter als je goed geslapen hebt. Je kunt je beter focussen en daardoor heb je minder kans op ongelukken.

Minder kans op ziektes
Dat je sneller kou vat als je moe bent zal je misschien niet vreemd in de oren klinken. Maar ook serieuze aandoeningen als suikerziekte en hart en vaatziekten krijgen sneller grip op je als slecht slaapt. Uit onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information blijkt dat korte slapers een aanmerkelijk groter risico hebben op hart en vaatziekten en beroertes, dan personen die 7 tot 8 uur per nacht sliepen. Maar ook het immuunsysteem wordt

Minder kans op depressie en stemmingswisselingen
Iedereen stapt wel eens met het verkeerde been uit bed. Hoe minder goed je slaapt hoe emotioneler je reageert en hoe minder je kan hebben. Onderzoek wijst uit dat als je moe bent je ook minde ontvankelijk bent voor sociale signalen van anderen. Als het slecht slapen lang duurt kan zelfs overgaan in depressiviteit.

Hoeveel slaap heb ik nodig?
Goede slaap betekent voldoende uren slaap van een goede kwaliteit. Voor iedereen is dat natuurlijk anders maar het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geeft wel een paar richtlijnen. Zo hebben mensen boven de 18 jaar gemiddeld 7 tot 9 uur slaap per etmaal nodig. En mensen van boven de 65 jaar hebben gemiddeld 7 en 8 uur nodig voor een goede nachtrust.

Er zijn dus veel antwoorden op de vraag waarom slaap belangrijk is. Heeft u last van slapeloosheid? Onderneem actie. Lees meer in het artikel ‘Stap voor stap naar een goede nachtrust’