Ben jij naast je werk ook mantelzorger? Agro+Zorg helpt je graag om ook goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld door het gesprek aan te gaan over de combinatie van werk en mantelzorg. En heb je al eens aan vervangende mantelzorg gedacht? 5 tips om voor jezelf te zorgen en tegelijkertijd die grote steun voor de ander te blijven.

  1. Praat erover

Met je leidinggevende, werknemers of collega’s. Dan kun je samen passende oplossingen zoeken. Misschien kun je flexibel werken, zodat je bijvoorbeeld wekelijks met je zorgbehoevende partner naar de fysiotherapeut kunt. Het is altijd fijn voor je omgeving om te weten wat er aan de hand is. Zo krijg je meer begrip voor de momenten dat je even niet op de werkvloer kunt zijn.

 

  1. Schakel externe hulptroepen in

Als je mantelzorger bent kan het goed zijn om je lichamelijke belasting daar waar mogelijk te verminderen, want mantelzorg kost extra energie. Ook goed om niet alles in je eentje te doen dus. Denk aan huishoudelijke hulp, een mantelzorgmakelaar voor ingewikkelde aanvragen, of een student om bijvoorbeeld je vader of je oma gezelschap te houden. Check bij de gemeente, je huisarts of de zorgverzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

 

  1. Zorg voor financiële ondersteuning

Wellicht helpt het je ook om financiële ondersteuning te krijgen voor bijvoorbeeld parkeer- en reiskosten, woningaanpassing of extra huishoudelijke hulp. De gemeente kan jou informeren over dit soort vergoedingen.

 

  1. Zorg voor overzicht

Behoefte aan overzicht in alle belangrijke gegevens van degenen voor wie je mantelzorg verleent? In het mantelzorgboek verzamelt u medicijngebruik, persoonlijke verzorging en interesses handig bij elkaar. Een handig naslagwerk voor uzelf, én voor iemand anders die een keer voor uw naaste zorgt. Bent u bij CZ verzekerd of degene voor wie u zorgt? Bestel dan gratis het mantelzorgboek.

 

  1. Maak gebruik van je aanvullende zorg

Heb je een aanvullende pakket? Dan heb je vaak recht op vergoedingen voor vervangende mantelzorg en op de training voor mantelzorgers bij CZ en VGZ. Vraag het na bij je verzekering.