Wie buiten werkt op het veld, akker of in de wei loopt weer een verhoogd risico op een tekenbeet. Het tekenseizoen is namelijk weer gestart.

Van maart tot en met oktober heeft u een verhoogd risico op tekenbeet, omdat teken actief worden bij temperaturen boven de 7 graden Celsius. Dat betekent ook een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Om veilig als boer of tuinder te werken is voorlichting daarom van belang.

Wat weet u al over teken?
Veel werkenden in de land- en tuinbouw en hoveniers- en groenvoorziening hebben al veel kennis over de risico’s van teken volgens een onderzoek van Stigas. Toch kunnen bedrijven meer aandacht hebben voor duidelijke afspraken onder het personeel, het inschatten van risico’s, maar ook het geven van voorlichting en verstrekken van middelen.

Wist u dat één op de vijf teken besmet is met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken? En er jaarlijks ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet krijgt?

Bescherming tijdens werk
U beschermt zichzelf het beste voor een tekenbeet door gesloten en huidbedekkende kleding te dragen. Daarnaast kunt u, uw sokken, schoenen en broek inspuiten met een insectenwerend middel. Heeft u toch nog onbedekte huid? Smeer deze huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Een insectenmiddel geeft alleen niet 100% bescherming. Het is dus belangrijk om te blijven controleren.

Een teek is heel klein, 1 tot 3 millimeter. Als u na het werken in een tekengebied uzelf controleert op beten kunt u daarom het beste zoeken naar een zwart puntje. Wanneer een teek al een paar dagen zit zwelt hij op tot een bruin of grijs bolletje dat ongeveer net zo groot is als een erwt.

Teken gaan vaak op warme plekken zitten, zoals uw oksels, liezen, bilnaad, knieholten, oren of achter de haargrens. Onderstaande video van weekvandeteek.nl laat u zien hoe u dit kunt controleren.

Wat als u gebeten bent?
Wanneer u een teek heeft gevonden is het belangrijk om zo snel mogelijk de teek weg te halen. Dit doet u met een puntig pincet of tekenverwijderaar. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem eruit. Vervolgens ontsmet u de beetwond. Ook is het belangrijk op te schrijven waar en wanneer u bent gebeten. Om te controleren of er later klachten ontstaan op dezelfde plek.

Bij het ontstaan van één van de volgende klachten kunt u het beste naar de huisarts gaan:

  • Een verkleuring van uw huid op de plek van de beet én als deze ring (plek) groter wordt. Let op: de verkleuring kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een beet.
  • Gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Week van de teek
In de derde week is het de Week van de teek. Stigas heeft deze week georganiseerd in samenwerking met wat andere grote organisaties. Dit jaar gaat de week over het controleren op teken en waarom dit zo belangrijk is.

Meer informatie over teken?

  • www.weekvandeteek.nl
  • www.tekenradar.nl (dagelijks tekenactiviteitsvoorspelling)
  • www.rivm.nl (voorlichtingsmaterialen)