5 W’s van fysieke belasting

Fysieke belasting in sectoren met fysiek zwaar werk lijkt door alle arbotechnische hulpmiddelen te verminderen. Maar verzuim moet je in een bredere context zien. Fysieke klachten kunnen komen door het zware werk. Maar vaak is er ook iets met de werkomgeving aan de hand. Werkstress, bijvoorbeeld heeft ook vaak een negatieve invloed op lichamelijke aandoeningen. Het is een complex van factoren, ook wel de 5 W’s genoemd.

 1. Werkplek
  De werkplek heeft direct te maken met iemands functie. Voor de één is het een bureau met een stoel, voor de ander is het hele bedrijf zijn werkplek. Er is veel aandacht voor dingen als sjouwen (maximaal 23 kg) en de juiste houding. Toch kunnen al die goed ingerichte werkplekken en regels niet alle klachten voorkomen. Er speelt dus meer een rol. Hoe doet de persoon zijn werk? Doet hij vaak dezelfde beweging? Neemt hij frequent een pauze? Maar ook andere dingen kunnen meespelen? Hoe is de situatie thuis? Slaapt hij op een goede matras?
 2. Werkhouding
  Veel mensen hebben vaak dezelfde werkhouding. Als je urenlang op de trekker zit of achter het bureau om de cijfers bij te werken kan er sprake zijn van onderbelasting. Daar is ons lichaam niet op gebouwd. We moeten gevarieerd bewegen en tussendoor rusten. Overgewicht, een slechte spijsvertering en trombose liggen op de loer. De Nederlandse overheid heeft daarom verschillende bewegingsnormen geïntroduceerd. De Fitnorm heeft betrekking op de hele fysieke gesteldheid van medewerkers. De norm Gezond Bewegen richt zich op onderbelasting door zitten. Naleving van deze normen maakt dat we lichamelijk in goede conditie blijven.
 3. Werktijden
  Mensen in de agrarische sector werken vaak langer dan 8 uur per dag. Soms vloeien werk en privé in elkaar over en als werktijden langer worden, neemt de werkdruk toe, en de sociale druk. Je hebt weinig rust en kunt niet herstellen. Belangrijk is het daarom om elke twee uur een break te nemen plus een echte lunchpauze. Werkgevers zijn wettelijk verplicht om die te handhaven.
 4. Werkdruk
  Werkdruk komt voort uit de balans tussen belasting en belastbaarheid. Wat moet iemand binnen bepaalde tijd presteren? Daar zijn kaders voor bepaald. Per beroep wordt gekeken wat reëel is. Als mensen beginnen te klagen dat het teveel wordt, kun je maar beter gaan kijken of dat ook zo is.
 5. Werksfeer
  De laatste w is de werksfeer. Heb je leuke collega’s? Heb je een leuke leidinggevende? Ga je met plezier naar je werk? Of heb je het idee: het moet weer. Dat zijn redenen waarom mensen gaan verzuimen. Er zijn bedrijven waar in een mum van tijd iedereen griep heeft, maar je hebt ook bedrijven waar mensen, bij wijze van spreken, met een dubbele longontsteking nog doorwerken. Boeren staan vaak bekend om hun ‘niet zeuren maar doorgaan’. Groepsdruk kan heel heftig zijn. Praat erover met elkaar.

Wilt u meer weten over een doeltreffende aanpak? Wissel van gedachten met de experts van uw zorgverzekeraar.