Op 28 April is het Werelddag voor veiligheid en gezondheid. Dit is door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) jaarlijks uitgeroepen tot de officiële werelddag. Met deze vijf tips weet jij hoe je de vitaliteit op de werkvloer kunt stimuleren.

Waarom werelddag voor veiligheid en gezondheid?

Dat gezondheid en een veilige werkomgeving belangrijk zijn daar zijn we ons steeds meer bewust van. Op 28 April benadrukken we dit extra en staan we er toch even bij stil bij wat er gedaan is en wat er nog beter kan. Jaarlijks sterven er in Nederlandruim 4.100 mensen als gevolg van een beroepsziekte en of onveilige werksituaties. Ruim 3.000 mensen sterven aan ziektes die ze door gevaarlijke stoffen op werk hebben opgelopen.

Tip 1 – Duidelijke visie

Het idee waar jij naartoe wilt in je bedrijf zit ongetwijfeld in jouw hoofd. Maar weten je werknemers ook wat je visie is? Communiceer met je werknemers en neem ze mee op de weg waar jij naar toe wilt. Een gezamenlijk doel motiveert je werknemers.

Tip 2 – Houd werk en privé gescheiden.

Ontspannen hoort ook bij vitaliteit. Vrije tijd is belangrijk om bij te tanken. Stoor je werknemers daarom niet met vragen en opdrachten die over het werk gaan als ze vrij hebben.

Tip 3 – Fietsen of sporten

Lekker fietsen of sporten is niet alleen gezond maar maakt ook je hoofd leeg. Zo blijkt dat werknemers die dagelijks naast hun werk fietsen minder verzuimen dan hun collega’s die niet fietsen. Het aanbieden van een fietsregeling is ideaal, en ook nog is gezond. Stimuleer je werknemers daarom om eens de fiets te pakken. Ook dit valt onder vitaliteit.

Tip 4 – Houd werkstress in de gaten

Stress is vaak een combinatie van mentale belasting op het werk en in het privéleven. Een beetje stress is niet erg en houdt je werknemers scherp, maar te veel belasting kan zorgen voor (fysieke) klachten. Hoe langer de stress aanhoudt, hoe langer het herstel en bijbehorend verzuim duurt. Communiceer daarom open en eerlijk over stress op het werk. Lees meer over werkstress: Herken werkstress op de vloer

Tip 5 – Stimuleer groei en ontwikkeling

Te lang stilstaan en altijd hetzelfde werk doen kan op de lange termijn nadelig uitpakken. Kijk per persoon of er ruimte voor is voor afwisseling en groei. Bijleren en jezelf ontplooien zorgt voor werkgeluk. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld coaching, workshops, lezingen en of activiteiten. Ga met je werknemers in gesprek en vraag naar hun doelen, hun wensen en wat ze graag zouden willen bereiken.

Lees meer over veilig werken: Ga slim om met fysieke belasting