De communicatie haperde. Personeel zei soms ‘ja’ zonder dat ze het begrepen hadden. Problemen aankaarten werd uitgesteld tot het te laat was. De taal vormde een barrière op het bedrijf van Adrie van den Einde. Met een cursus via LTO Seizoenarbeid door opleider Lentiz is die drempel geslecht.

Wie een probleem wil aankaarten, moet een drempel overwinnen. Zeker de eerste keer. Poolse werknemers, zo heeft Adrie van den Einden ervaren, houden een probleem zo lang mogelijk voor zich. ‘Voor een deel zit het misschien in het karakter’, meent de tuinder, ‘maar het kan ook bij de taal liggen. Als ze de taal kennen, is die drempel in elk geval al genomen.’
Adrie van den Einden verbouwt ruim honderd hectare spinazie, babyleafs en verschillende slasoorten in Lierop. Met zeven verpakkingslijnen wordt het product direct klaargemaakt voor supermarkt en groothandel. In totaal heeft hij bijna honderd werknemers in dienst, waarvan de helft vaste krachten.

Toegespitst op het bedrijf
Vandaag vindt de laatste les van de taalcursus plaats. Een soort basiscursus met algemene begrippen. Een aantal lessen is echter ook toegespitst op dit bedrijf, vertelt Anja Wessels, begeleidster van de cursus: ‘Met namen van onze producten en begrippen als kist, krat, pallet; 250-grams- en 500-grams-verpakking, namen van onkruiden, insecten en plagen…’ En er kwam een stuk hygiënetraining voorbij. ‘Met plaatjes hebben we dat ook al duidelijk kunnen maken, maar nu konden we er wat dieper op ingaan’. En ook de cursisten zelf kregen inspraak. Anja: ‘Zij vonden vooral het tellen belangrijk.’

Ja, de tuinder kreeg subsidie. ‘Dat heeft ons over een drempel geholpen.’ Maar achteraf vindt hij dat het ook zonder subsidie de moeite waard is. De ondernemer noemt het een investering in het personeel die zich op meerdere fronten terugbetaalt. ‘Ze hebben er zelf ook plezier van. Ook in hun dagelijks leven.’ Hij gaat ervan uit dat problemen eerder worden aangekaart, zoals het aanvankelijke doel was, maar de werknemers zitten ook lekkerder in hun vel.

Meer contact onderling
Adrie en Anja zijn zeer tevreden over het resultaat. Er is meer contact tussen het personeel onderling, merken ze. Adrie: ‘De ochtend na de eerste cursus kwamen ze de kantine in: ‘goedemorgen’, zegt er eentje.’ Anja vertelt over het personeelsfeest van vorige week: ‘Je ziet echt dat Polen en Nederlanders nu meer contact met elkaar maken. Het is niet meer een apart groepje.’ Het ijs is gebroken. De taalbarrière is geslecht. En daar was het Van den Einden om te doen.

Meer informatie: www.ltoledenvoordeel.nl/scholing