Op Prinsjesdag werden de nieuwe wettelijke veranderingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Deze veranderingen zijn voor alle zorgverzekeraars gelijk.

Afgelopen dinsdag maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de rekenpremie van de zorgverzekering voor het aankomend jaar bekend: € 1.599. Dit betreft de nominale rekenpremie die zorgverzekeraars als richtlijn gebruiken voor het vaststellen van hun eigen premies. Zorgverzekeraars hebben tot 12 november uur de tijd om hun exacte premie bekend te maken.

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2023 onder andere omdat de kosten van de zorg verder oplopen, bijvoorbeeld door de vergrijzing en doordat de prijzen van geneesmiddelen en de salarissen van medewerkers in de zorg hoger worden.

Om de laagste inkomens (grotendeels) te compenseren voor de hogere premie, wordt ook de zorgtoeslag komend jaar fors verhoogd. Op dit moment ontvangen gezinnen maximaal 2.553 euro per jaar aan zorgtoeslag. Dit bedrag wordt volgend jaar verhoogd naar 3.166 euro, een stijging van 613 euro.

Net als voorgaande jaren blijft het verplichte eigen risico voor de zorgverzekering komend jaar € 385.

Collectiviteitskorting vervalt

De collectiviteitskorting op de basisverzekering vervalt per 2023. De korting op de aanvullende verzekering blijft wel. Bij Agro+Zorg krijgt u ook bij veel pakketten andere collectieve voordelen die speciaal gericht zijn op agrarische ondernemers. Vanaf 18 november kunt u alle pakketten makkelijk vergelijken in onze zorgvergelijker.

NIPT

Als u zwanger bent en een medische indicatie heeft, betaalt u per 2023 geen eigen risico meer voor de NIPT. Heeft u geen medische indicatie, dan is de NIPT per 1 april 2023 ook kosteloos.

Herstelzorg na corona

Als u het coronavirus heeft gehad en nog last heeft van ernstige klachten, dan krijgt u herstelzorg vergoed zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of ergotherapie. Deze vergoeding was al tijdelijk toegevoegd aan de basisverzekering en is nu verlengd tot 23 augustus 2023.

Blijf op de hoogte

Uiterlijk 12 november volgen de definitieve premies en invulling van de pakketten van de zorgverzekeraars voor 2023. Wilt u een seintje? Meld u dan nu aan en u ontvangt een bericht als de tarieven bekend zijn en de zorgvergelijker klaar staat.

Ik wil een seintje