De laatste jaren neemt zowel het aantal teken als het aantal gevallen van de ziekte van Lyme toe in Nederland. Elk jaar bijten zo’n 1,5 miljoen teken iemand in Nederland, tussen maart en oktober en dan vooral in de warme maanden.

Van de 100 mensen die gebeten worden, krijgen 2 tot 3 de ziekte van Lyme, in totaal ongeveer 27 duizend. Een kleiner aantal krijgt de ziekte tekenencefalitis (TBE). Heb je hier vragen over? In de Week van de teek (22 – 26 april) wordt er speciaal aandacht gevraagd voor het tekenspreekuur en voorlichting.

Teken leven bij voorkeur in het bos, maar ze komen ook in struikgewassen en aan de randen van weilanden voor. Het is een bruinzwart beestje dat lijkt op een spinnetje met een grootte van één tot drie millimeter. Tekenbeten komen vooral voor in de zomer. In die periode zitten er namelijk meer teken in de bomen en struiken en zijn de teken actiever.

Ziekte van Lyme
Teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen. Onder andere de Ziekte van Lyme (borreliose), die wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Deze bacterie wordt op de mens overgebracht via een tekenbeet. Krijgt u de ziekte dan kan in een later stadium kunnen er afwijkingen in het zenuwstelsel, het hart en/of de gewrichten ontstaan. In Nederland is één op de vijf teken besmet met het Borrelia-bacterie.

Hoe voorkom ik een tekenbeet?
Controleer in de zomer na een dag buiten werken goed of er geen teken op je lichaam of in huidplooien zoals oksels en knieholtes zitten. Stop je broek in je sokken en draag lange mouwen. Tref je vaak teken aan dan zou je DEET kunnen gebruiken. De Borrelia-bacterie kan pas worden overgedragen als de teek langer dan 24 uur op het mensenlichaam vastzit, daarom is het zaak de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Stigas heeft een handig filmpje gemaakt om systematisch te controleren op teken:


Hoe verwijder ik een teek?
Gebruik geen alcohol, jodium, wasbenzine, olie of andere middelen om de teek te verwijderen. Dan bestaat namelijk de kans dat de teek van schrik zijn maaginhoud leegt. Dit geeft een verhoogde kans op infectie.

Verwijder de gehele teek met een klein tangetje of een speciaal tekenpincet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht naar buiten. Het is niet erg als het voorste deel van de teek in de huid achterblijft. Dit komt er vanzelf uit. Zorg er bij het verwijderen van de teek voor dat het lijfje niet wordt samengeknepen, want hierdoor kan de maaginhoud alsnog in de beet terecht komen. Wanneer het verwijderen van de teek niet goed gaat, laat de huisarts dit dan nog op dezelfde dag doen.

Naar de huisarts
Ga naar de huisarts als de teek langer dan 24 in uw huid vast zat. Of als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Bron: RIVM tekenradar