1 op de 10 mensen hoort slecht. Oorsuizen, hoge tonen die wegvallen, doofheid… Oorzaken zijn niet alleen de harde geluiden van tractors en machines maar kunnen ook ontstaan door stress en vermoeidheid.

Slechthorendheid en tinnitus (oorsuizen)
Slechthorendheid en tinnitus zijn de bekendste gehoorproblemen. Slechthorendheid ontstaat meestal door lawaai of ouderdom. Tinnitus kennen we beter als oorsuizen. Het is een constante piep of brom in het hoofd die erger wordt door stress of vermoeidheid. Een rustige werkomgeving is daarom heel belangrijk voor slechthorenden, maar als dat niet kan kunnen hulpmiddelen als oorkappen ook al schelen.

Gehoorproblemen zijn écht groter dan u denkt
Gehoorproblemen komen voor in elke sector en elk bedrijf, ook in de agrarische sector. Maar waarom merkt u er zo weinig van? Veel mensen zijn zich niet bewust van hun slechthorendheid. Of leggen de link niet tussen vermoeidheid of stress en hun verminderde gehoor.

De gevolgen van gehoorproblemen
Mensen met een gehooraandoening lopen meer risico’s dan medewerkers zonder gehooraandoening. Ze melden zich ook vaker ziek, omdat ze zich vermoeid of gestrest voelen.

Doe een gehoortest
Er zijn tal van online gehoortesten. De test van Oorcheck is erg goed en kan confronterend zijn. Probeer de juiste woorden maar eens te filteren uit de ruis. Zó is het dus om slecht te horen. De Oorcheck is een initiatief van het UMC, LMCU en de Nationale Hoorstichting. Bij twijfel is het altijd verstandig om een hoortest (audiometrie) bij de audicien of de huisarts te laten afnemen.