In de agrarische en groene sector kom je vaak in aanraking met stof. Bijvoorbeeld bij het oogsten en het verwerken van granen, groenten, zaden, aardappels en bloembollen of bij het vee in de stal.

Er zijn afgelopen jaar door Stigas veel stofmetingen verricht op agrarische bedrijven. Op sommige bedrijven komt er veel klei- en zandstof binnen met trekkers en via de pallets onder de kuubskisten. Tijdens metingen in verwerkingsruimten valt op dat zodra er een heftruck langsrijdt, er een grote toename is van de stofconcentratie. Dat duidt op stof op de vloer.

Stof bevat bijna altijd kleine deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Onschuldige klachten zoals niesen en hoesten kunnen overgaan in meer ernstige chronische klachten zoals benauwdheid, astma of een stoflong.

Welke maatregelen kan ik nemen?
Op elk agrarisch en groen bedrijf kun je blootgesteld worden aan stof. Als je weet welke risico’s je loopt, kun je passende maatregelen treffen. Met een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) breng je de risico’s op je werkplek in kaart. Ook als het gaat om stof. Hieronder staan al wat tips die je zou kunnen toepassen:

Beperk het stof
Dat lijkt een inkoppertje maar ga na of je schadelijke stof kunt vervangen door een minder schadelijke stof. In de agrarische en groene sector is dat vaak lastig. Het stof is meestal afkomstig van de producten of dieren waarmee je werkt. Je kunt er wel voor zorgen dat het stof al zoveel mogelijk verwijderd is voordat je ermee in aanraking komt.

Voorkom bijvoorbeeld het opstuiven van stof. Maak het bijvoorbeeld nat voordat je gaat vegen. Maak de ruimte regelmatig stofvrij met een stofzuiger met een goed filter. Zorg dat stof niet op je huid of in je haren komt. Draag een overall en bedek je hoofd met een pet, muts of hoofddoekje. Draag je je eigen kleding? Was deze dan regelmatig en trek thuis meteen iets anders aan.

Ventilatie en/of afzuiging
Kun je het stof niet wegnemen? Plaats dan een afscherming, afzuiginstallatie en/of een luchtververser. Zorg voor overdruk. Dan komt stof uit de omgeving niet in de ruimte waar wordt gewerkt (bijvoorbeeld in de trekker, sorteerruimte eieren en leesruimte voor aardappelen).

Scheiding mens en bron
Helpen afzuiging en ventilatie onvoldoende? Beperk dan het contact met het stof. Scheid ruimten van elkaar. Organiseer het werk zo, dat je minder in contact komt met stof. Dat kan door met je collega’s af te spreken de taken regelmatig te rouleren. Houd rekening met de wind als je buiten werkt.

Persoonlijke bescherming
Is er, ondanks alle maatregelen, toch (te) veel stof? Draag dan een stofmasker.

Maak het masker regelmatig schoon en vervang het regelmatig. Volg hierbij de instructies van de leverancier. Er zijn verschillende stofmaskers in verschillende maten en uitvoeringen. Heb je problemen met het masker? Onderzoek dan de mogelijkheden om een ander masker te gebruiken.

Doe de stoftest
Soms is het direct duidelijk dat er teveel stof in de lucht hangt. Wanneer er zichtbare stofwolken door het bedrijf zweven, is het zeker dat je teveel stof inademt. Maar niet altijd is het zo duidelijk. Sommige schadelijke deeltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Ook is niet elk soort stof even schadelijk. Op de website www.pakstofaan.nl kun je een stoftest doen om te kijken hoeveel risico je loopt en hoe je je zelf het beste kunt beschermen.