Is het plekje op je huid verdacht of gewoon een moedervlek? Het is altijd goed om dit even te onderzoeken. Als agrariër ben je vaak buiten en veel ondernemers en hun medewerkers werken regelmatig in de zon. Dan ligt huidkanker op de loer. Huidkanker is namelijk de meest voorkomende soort kanker in Nederland met jaarlijks 82.800 mensen die de diagnose krijgen.
Heb je een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal, dan is het goed om te bekijken. In veel gevallen zal het onschuldig zijn maar is het huidkanker, dan is het zaak om er op tijd bij te zijn. Hieronder lees je hoe je huidkanker kunt herkennen en welke soorten huidkanker er zijn.
Hoe herken je huidkanker?
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elk soort huidkanker ziet er anders uit: basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood. Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren zoals verschillende tinten bruin of zwart, maar kan ook rood zijn.
Gebruik een app
Er bestaan ook apps die al jouw moedervlekken en plekjes makkelijk en snel kunnen controleren. Bijvoorbeeld met de SkinVision app van CZ controleer je makkelijk en snel moedervlekken op je huid. De app is ontwikkeld in samenwerking met het Erasmus MC, de Ludwig Maximilian Universiteit en het Catharina Ziekenhuis en is gratis voor CZ verzekerden. Beoordeelt de app jouw plekje als hoog risico? Dan krijg je het advies om naar je huisarts te gaan.
Hoe gevaarlijk is huidkanker?
Voor alle soorten geldt dat hoe eerder je het weet en het laat behandelen hoe beter. Dus twijfel je? Laat het checken bij de dokter. Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Jaarlijks krijgen 60.000 mensen voor het eerst een basaalcelcarcinoom. Het zaait zelden uit en bijna iedereen geneest. Het is daarmee de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien.
Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Plaveiselcelcarcinomen kunnen uitzaaien, maar bij vroege ontdekking en behandeling zijn de vooruitzichten gunstig.
Ruim 12% van alle soorten huidkanker is melanoom. Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressieve vorm van huidkanker is.
Behandeling
Huidkanker kan uitzaaien. Dat gebeurt meestal het eerst naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Vervolgens kunnen de uitzaaiingen overal in het lichaam terecht komen. Basaalcelcarcinoom zaait bijna nooit uit. Een operatie is de meest gegeven behandeling bij huidkanker. Dan snijdt de arts het plekje weg. Als dit niet kan of er uitzaaiingen zijn, zijn er vaak andere behandelingen mogelijk. Veel basaalcelcarcinomen kunnen met een zalf behandeld worden.
Smeren in de zon!
Zoals gezegd is zon een belangrijke oorzaak van huidkanker. Maar ook andere dingen kunnen de kans op huidkanker vergroten zoals het huidtype of erfelijke factoren. Voor een ieder geldt dat de huid insmeren met anti-zonnebrand heel belangrijk is. Ook als je niet snel verbrand of de zon niet fel lijkt te branden. Lees alles over goed smeren op de website van het KWF.