Buiten werken is natuurlijk prachtig, maar de kou en regen kunnen soms echt vervelend zijn voor de werkzaamheden. Bereid je werkdag daarom goed voor. Om ook op deze koude dagen je werkdag goed en gezond door te komen hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.
Check de gevoelstemperatuur
Nu checken doorgaans alle boeren en tuinders met regelmaat het weerbericht, dus dat is een goed begin. Hierdoor kom je niet voor verrassingen te staan. Maar de normale temperatuur zegt vaak niet alles over hoe koud het écht is. Check daarom ook naar de gevoelstemperatuur, de meeste weer-apps geven dat ook aan. Ook de voorspelde regen en wind zijn belangrijk om rekening mee te houden. Met een nat pak zal het kouder voelen.
Trek lagen aan
Trek voldoende warme kleding aan. Als je meerdere lagen kleding over elkaar aantrekt kun je altijd nog een laagje uittrekken wanneer het net iets te warm is als het zonnetje bijvoorbeeld doorkomt. Het advies is om met koude temperaturen drie of meer lagen kleding te dragen. Je kunt ook thermische kleding onder je overal aantrekken. Waterdichte kleding helpt ook goed tegen afkoelen.
Draag een muts
Veel boeren droegen vroeger een pet en dat is niet zomaar. Veel jonge agrariërs beseffen het misschien niet, maar het is erg belangrijk is om je hoofd te beschermen als het koud is. Via je hoofd gaat namelijk de meeste lichaamswarmte verloren. Zorg er de komende tijd dus goed voor dat je elke dag een muts of pet bij je hebt. Of een capuchon bijvoorbeeld. Zo kun je die altijd opzetten wanneer het nodig is.
Zorg goed voor jezelf
Als het koud is heeft je lichaam meer energie nodig. Dat komt omdat het zich extra moet inspannen om warm te blijven. Begin je werkdag met een stevig en gezond ontbijt. En drink en eet genoeg tijdens de rest van de dag om het kacheltje aan de gang te houden. Voorkom (over)vermoeidheid, je hebt energie nodig voor warme spieren.
Af en toe opwarmen
Het is niet goed voor je spieren om de hele dag in de kou te werken. Tocht moet sowieso vermeden worden, want dan heb je vaak niet door hoezeer je afkoelt. Warm dus af en toe binnen op of verricht je werkzaamheden op een warmere locaties als dat kan of bij een kachel. Warm op met een lekkere kop soep of warme dranken.