Overstappen op een andere zorgverzekering of ander pakket kan voordelig zijn, maar waar moet je op letten bij het kiezen van je zorgverzekering? In deze flyer geven wij je een aantal tips voor het vergelijken van zorgverzekeringen. Zo kies je altijd een zorgverzekering die het beste past bij jouw wensen.

De basispremie

De basisverzekering vergoedt de belangrijkste zorg, zoals huisartsenzorg, zorg in een ziekenhuis, spoedeisende hulp en geneesmiddelen. Deze verzekering is verplicht voor iedereen en qua inhoud overal hetzelfde… toch zijn er verschillen. Dat kan komen door verschil in de hoogte van het vrijwillig eigen risico en in hoeverre je gebruik wilt maken van niet-gecontracteerde zorgverleners.

 

Eigen risico

Het eerste deel voor bepaalde zorgkosten betaal je zelf, dit is het verplichte eigen risico. Het eigen risico geldt bijvoorbeeld voor ambulancevervoer, ziekenhuisopname en medicijnen, maar niet voor de huisartsenpost of kraamzorg. Je kunt je eigen risico eventueel verhogen (met maximaal € 500,-) en in ruil daarvoor betaal je dan minder zorgpremie. Wil je op deze manier premie besparen dan is het goed om rekening te houden met eventuele onverwachte kosten waarvan je een groter deel dus zelf moet betalen.

 

Welke zorgverlener wil je?

Voor sommige mensen is het heel belangrijk dat ze terecht kunnen bij bepaalde zorgverleners. Bijvoorbeeld bij hun vaste fysiotherapeut of psycholoog. Daarom is het belangrijk dat je checkt of jouw zorgverlener gecontracteerd is bij de verzekeraar van je keuze of dat je kiest voor een restitutie-polis die je meer vrijheid geeft, maar daar betaal je dan ook wat meer voor.

 

Budget Natura Restitutie
Een minimum aantal gecontracteerde zorgverleners. Meer gecontracteerde zorgverleners. Vrije keuze van zorgverleners.
Ga je naar een ander ziekenhuis of andere zorgverlener waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijg je maar een deel van de kosten vergoedt. Ga je naar een ander ziekenhuis of andere zorgverlener waarmee de verzekeraar geen afspraken heeft gemaakt, dan krijg je maar een deel van de kosten vergoedt. De zorgrekening wordt vergoed volgens marktconforme tarieven. In sommige gevallen moet je de kosten voorschieten.
Bij een budgetpolis moet je vaak meer zelf (online) zaken regelen. Bij een naturapolis hoef je niet per se zelf meer  zaken (online) te regelen. Bij een restitutiepolis hoef je niet per se zelf (online) zaken te regelen.
Bij planbare zorg moet soms verder gereisd worden voor een behandeling. Je hebt meer keuze in planbare zorg. Je hebt vrije keuze in zorgverleners.
Je betaalt het minst voor deze polis Je betaalt gemiddeld voor deze polis Je betaalt het meest voor deze polis

 

Steeds meer verzekeraars bieden een combipolis aan, een combinatie tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Het voordeel daarvan is dat je meer keuzevrijheid hebt, dan bij een natura of budgetpolis, maar niet de hoofdprijs betaalt. Check altijd goed de voorwaarden van elke polis. Deze vind je op website van de zorgverzekeraars.

 

Bespaar door te vergelijken

Vergelijk de aanbieding van je huidige zorgverzekering altijd met andere verzekeraars. Misschien krijg je vrijwel hetzelfde aanvullende pakket tegen een scherper tarief of zitten er meer voordelen in. Via het Agro+Zorg collectief krijg je bij VGZ, CZ en Zilveren Kruis korting op de aanvullende pakketten met extra voordelen, zoals meer fysiotherapie. Ook als je momenteel al bij een van bovenstaande verzekeraars verzekerd bent, kun je profiteren van de collectieve korting. Vanaf medio november kun je kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past. Ga naar  de agropluszorgvergelijker.nl.

 

Stap op tijd over

Kies je voor een andere polis bij je huidige verzekeraar of wil je overstappen? Doe dit dan vóór 1 januari a.s.  Meld je je aan bij een andere zorgverzekeraar dan zeggen zij de huidige polis voor je op.. De adviseurs van Agro+Zorg kunnen geen inhoudelijk advies geven over verzekeringsproducten, maar kunnen je wel helpen met het overstappen. Bel ons op 088 – 472 4200 of regel het eenvoudig online.

 

Lees meer: Aanvullend verzekeren zinvol of niet?