De tweede week van april wordt de ‘Week van de Overgang’ georganiseerd, omdat er nog altijd veel vragen zijn en er niet veel over gepraat wordt. Iedereen heeft namelijk weleens wat gehoord over de overgang, maar wat houdt het nou precies in? Wanneer raak je in de overgang, hoe komt dat en wat zijn de gevolgen?

Op een gegeven moment – meestal rond het vijftigste levensjaar – hebben de eierstokken hebben geen eitjes meer om af te geven. De menstruatie stopt en de menopauze begint: de vruchtbare levensfase wordt afgesloten. De periode rondom de menopauze wordt dan ‘de overgang’ genoemd. Vanaf 35 jaar kan je hormoonhuishouding al veranderen doordat de aanmaak van oestrogenen en progestagenen gaan dalen.

Misschien vroeger dan je denkt beginnen bij veel vrouwen al tussen de 40 en 45 jaar klachten die horen bij de overgang. 1/3 van de vrouwen krijgt overigens helemaal geen klachten. Gemiddeld duurt de overgang tussen de 2 en de 10 jaar, maar dat verschilt van vrouw tot vrouw.

Opvliegers
Ongeveer 80% van de vrouwen met klachten krijgt te maken met de bekende opvliegers. Je krijgt het ineens heel warm tot het klamme zweet je uitbreekt en je krijgt misschien rode vlekken in je gezicht en hals en op je borst. Niet zo prettig natuurlijk. De oorzaak zit in je hersenen die moeite hebben om de temperatuur van je lichaam goed te regelen, waarschijnlijk door schommelingen in de hormoonbalans.

Voor tips bij opvliegers en andere klachten bekijk: 5 tips bij overgangsklachten

Verrassende gevolgen
Behalve opvliegers zijn er ook andere veranderingen die veel vrouwen waarnemen. Zo heeft de overgang invloed op je reuk en smaak. Het kan zijn dat je beter gaat ruiken en proeven. Hierdoor kunnen geuren of gerechten je ineens tegen staan of je vindt dingen ineens lekker die je nooit hebt gelust. Wat je ook niet vaak hoort is dat de overgang je stem kan veranderen. Zo krijgen veel vrouwen een lagere stem doordat de stembanden minder soepel worden door de veranderde hormoonhuishouding.

Heb je vragen over de overgang?
Veel zorgverzekeraars vergoeden een gesprek met de overgangsconsulente. Vraag hiernaar bij je verzekering.